Hírek

 • 2020. november 12., csütörtök, 08:55

  PÁLYÁZAT

  A Deutsche Bundesstifutng Umwelt német szövetségi környezetvédelmi alapítvány 2021-ben is meghirdeti németországi szakmai gyakorlati ösztöndíját

  • bármely tudományterületen
  • környezetkutatással, környezet- ill. természetvédelemmel, műemlékvédelemmel foglalkozó
  • végzős hallgatók, fiatal diplomások, doktoranduszok részére. Másoddiplomások jelentkezését is várjuk.
  • 6-12 hónapra,
  • kutatóintézetekhez, egyetemekre, az államigazgatásba, társadalmi szervezetekhez, vállalatokhoz.
 • 2020. augusztus 27., csütörtök, 16:42

  Partnerségi megállapodás aláírására került sor a NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet és Soft Flow Kft. között

  Közel 15 évnyi sikeres tudományos együttműködést követően a pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (FOSS Analytical A/S tagjaként a nemzetközi cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata) és NAIK-MBK magasszintű stratégiai együttműködést kötöttek, mely keretszerződés formájában kezeli és teszi kölcsönösen előnyössé a kapcsolódási pontokat a mezőgazdasági fókuszú kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás területén.

 • 2020. július 15., szerda, 11:44

  ÚJ EREDMÉNYEK SEGÍTIK A KÜLÖNFÉLE VÍRUS CSOPORTOK ÁLTAL OKOZOTT ELTÉRŐ BETEGSÉG TÜNETEK MOLEKULÁRIS HÁTTERÉNEK MEGÉRTÉSÉT

  A Növényimmunológia Csoport munkatársainak társszerzőségével publikált új kutatási eredmények rávilágítanak arra, hogy az eltérő vírus csoportok (Alphaflexiviridae, Potyviridae) által alkalmazott különféle replikációs stratégiák döntő módon befolyásolják az adott vírus által okozott betegség tüneteit. Ennek hátterében a gazdaszervezet által a vírus fertőzésekre adott eltérő hormonális válaszok állhatnak.

 • 2020. április 30., csütörtök, 09:30

  Az MBK kutatóinak az eredménye szerepel a Plant, Cell and Environment tudományos folyóirat májusi címlapján

  Az Epigenetika és a Növény-Mikroba Interakció csoportok együttműködéséből született cikkben a kutatók azt vizsgálták, hogy a növény immunrendszere hogyan tesz különbséget a szimbionta és a patogén baktériumok között. A kutatások alapján fény derült a növényi rezisztencia géneket szabályozó mikro RNS-ek fontos szerepére. Ezek a mikro RNS-ek különböző módon reagálnak patogén és szimbionta kölcsönhatás esetén, így a növényt segítik abban, hogy védekezés vagy az együttműködés mellett kötelezze el magát.

 • 2020. április 14., kedd, 08:34

  Egy rejtélyes rendellenesség támadja meg a szarvasféléket

  Egy rejtélyes betegség támadja több évtizede a Tolna és a Somogy megyében élő dámszarvasokat. Lakatos István, a Kapos-Tolnai Vadgazdálkodási tájegység fővadásza számolt be arról, mostanáig mit derítettek ki a kórról, elváltozásról.

 • 2020. március 28., szombat, 10:18

  ÚJ EREDMÉNYEK A VÍRUS-GAZDASZERVEZET KÖLCSÖNHATÁSAINAK MEGÉRTÉSÉBEN

  A Növényimmunológia Csoport munkatársainak új eredményei rávilágítanak arra, hogy a vírusok szaporodása során képződő duplaszálú RNS molekulák fontos szabályozói a különböző vírus ellenes védekezési mechanizmusoknak.

 • 2020. március 9., hétfő, 08:22

  UNISTEM-NAP 2020 - BUDAPEST

  Őssejt-kutatás:

  lehetŐségek, remények és korlátok

 • 2020. március 9., hétfő, 08:16

  Új felfedezés a szimbiózis kutatásában, a rangos Plant Cell and Environment tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket az MBK kutatói

  Az Epigenetika és a Növény-Mikroba Interakció csoportok együttműködéséből született cikkben a kutatók azt vizsgálták, hogy a növény immunrendszere hogyan tesz különbséget a szimbionta és a patogén baktériumok között.

 • 2020. február 26., szerda, 15:28

  Baksa Ivett sikeresen megvédte doktori fokozatát

  Baksa Ivett 2012-ben csatlakozott a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet Epigenetika csoportjához, mint gyakornok. 2013-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológia Doktori Iskolájának (Genetika program) hallgatója, témavezetője Dr. Szittya György.

 • 2020. február 25., kedd, 13:55

  66. Növényvédelmi Tudományos Napok

  Az MTA Agrártudományok Osztályának Növényvédelmi Bizottsága, az ATK Növényvédelmi Intézet valamint a Magyar Növényvédelmi Társaság – együttműködve az AM Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályával – 2020. február 18–19.-én rendezte meg a 66. Növényvédelmi Tudományos Napokat.