Hírek

 • 2021. február 5., péntek, 14:36

  Telefonszám változás

  2021. február 1-től a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 11 kutatóintézete, köztük az MBK is a Szent István Egyetemmel együtt Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven, közhasznú magán felsőoktatási intézményként,átalakított szervezeti struktúrával folytatja tovább működését.

 • 2021. január 29., péntek, 16:22

  2021. február 1-jén létrejön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

  Tisztelt Látogatók!

  A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.

  Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!

 • 2021. január 8., péntek, 18:32

  Legújabb kutatási eredményeink a multidrog rezisztencia területén

  Az elmúlt évtizedekben a multidrog rezisztencia terjedése egyre gyorsuló folyamattá vált, melynek a széles gazda-spektrumú konjugatív IncC plazmidok és az általuk mobilizált integratív genomi szigetek fontos szereplői.

 • 2020. november 12., csütörtök, 08:55

  PÁLYÁZAT

  A Deutsche Bundesstifutng Umwelt német szövetségi környezetvédelmi alapítvány 2021-ben is meghirdeti németországi szakmai gyakorlati ösztöndíját

  • bármely tudományterületen
  • környezetkutatással, környezet- ill. természetvédelemmel, műemlékvédelemmel foglalkozó
  • végzős hallgatók, fiatal diplomások, doktoranduszok részére. Másoddiplomások jelentkezését is várjuk.
  • 6-12 hónapra,
  • kutatóintézetekhez, egyetemekre, az államigazgatásba, társadalmi szervezetekhez, vállalatokhoz.
 • 2020. augusztus 27., csütörtök, 16:42

  Partnerségi megállapodás aláírására került sor a NAIK-Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet és Soft Flow Kft. között

  Közel 15 évnyi sikeres tudományos együttműködést követően a pécsi székhelyű Soft Flow Kft. (FOSS Analytical A/S tagjaként a nemzetközi cégcsoport kutatás-fejlesztési leányvállalata) és NAIK-MBK magasszintű stratégiai együttműködést kötöttek, mely keretszerződés formájában kezeli és teszi kölcsönösen előnyössé a kapcsolódási pontokat a mezőgazdasági fókuszú kutatás-fejlesztés, innováció és oktatás területén.

 • 2020. július 15., szerda, 11:44

  ÚJ EREDMÉNYEK SEGÍTIK A KÜLÖNFÉLE VÍRUS CSOPORTOK ÁLTAL OKOZOTT ELTÉRŐ BETEGSÉG TÜNETEK MOLEKULÁRIS HÁTTERÉNEK MEGÉRTÉSÉT

  A Növényimmunológia Csoport munkatársainak társszerzőségével publikált új kutatási eredmények rávilágítanak arra, hogy az eltérő vírus csoportok (Alphaflexiviridae, Potyviridae) által alkalmazott különféle replikációs stratégiák döntő módon befolyásolják az adott vírus által okozott betegség tüneteit. Ennek hátterében a gazdaszervezet által a vírus fertőzésekre adott eltérő hormonális válaszok állhatnak.

 • 2020. április 30., csütörtök, 09:30

  Az MBK kutatóinak az eredménye szerepel a Plant, Cell and Environment tudományos folyóirat májusi címlapján

  Az Epigenetika és a Növény-Mikroba Interakció csoportok együttműködéséből született cikkben a kutatók azt vizsgálták, hogy a növény immunrendszere hogyan tesz különbséget a szimbionta és a patogén baktériumok között. A kutatások alapján fény derült a növényi rezisztencia géneket szabályozó mikro RNS-ek fontos szerepére. Ezek a mikro RNS-ek különböző módon reagálnak patogén és szimbionta kölcsönhatás esetén, így a növényt segítik abban, hogy védekezés vagy az együttműködés mellett kötelezze el magát.

 • 2020. április 14., kedd, 08:34

  Egy rejtélyes rendellenesség támadja meg a szarvasféléket

  Egy rejtélyes betegség támadja több évtizede a Tolna és a Somogy megyében élő dámszarvasokat. Lakatos István, a Kapos-Tolnai Vadgazdálkodási tájegység fővadásza számolt be arról, mostanáig mit derítettek ki a kórról, elváltozásról.

 • 2020. március 28., szombat, 10:18

  ÚJ EREDMÉNYEK A VÍRUS-GAZDASZERVEZET KÖLCSÖNHATÁSAINAK MEGÉRTÉSÉBEN

  A Növényimmunológia Csoport munkatársainak új eredményei rávilágítanak arra, hogy a vírusok szaporodása során képződő duplaszálú RNS molekulák fontos szabályozói a különböző vírus ellenes védekezési mechanizmusoknak.