Jaksa-Czotter Niki – KUEP1 sikeresen megvédte PhD fokozatát
2019. november 14., csütörtök, 13:30

A Kutatói utánpótlást elősegítő program 2013-ban indult, még a NAIK megalakulása előtt.

Czotter Niki ekkor jelentkezett az MBK Diagnosztikai csoportába és a programnak köszönhetően ott kezdte meg kutatásait, Várallyay Éva mentorálásával.

A csoport új, nagy-áteresztőképességű szekvenáláson alapuló, vírusdiagnosztikai módszerének adaptálásában kulcs szerepet játszott. Mentorával együtt alakították ki a csoport mindennapjait, a használt módszereket, alakították ki kutatási projektjeiket.

2014-ben nyert sikeres felvételt a Pannon Egyetem, Georgikon Karának, az akkor még Növénytermesztési és Kertészeti Tudományok Doktori Iskolájába (jelenleg: Festetics Doktori Iskola). Kutató munkáját Dr. Várallyay Éva és Dr. Kocsis László társ témavezetése mellett végezte a NAIK-MBK Diagnosztikai csoportjában, témája: Új, nagy érzékenységű és áteresztőképességű diagnosztikai módszerek kidolgozása fás szárú növények vírus és fitoplazma fertőzöttségének megállapítására.

Az új módszer segítségével nemcsak hazánk szőlőültetvényeinek vírusokkal való fertőzöttségét mérték fel, hanem e módszert sikeresen használták gyümölcsfák vírusfertőzöttségének megállapítására is.

A témában végzett publikációs tevékenysége során több nemzetközi (4) és hazai folyóiratban (5) jelent meg publikációja és konferencia összefoglalója (további 6). Eredményeiket nemzetközi (6) és hazai (11) konferenciákon előadásban, vagy poszteren mutatták be.

Nemcsak a kutatásban, hanem a hallgatók szakmai vezetésében is aktívan vett részt, két növényorvos hallgató hivatalos témavezetője is volt.

Tudományos ismeretterjesztő cikke is megjelent a Kertészet és Szőlészetben, a Kutatók éjszakája és a Növények napja programmok fontos résztvevője.

Niki közben férjhez ment, 2018 augusztusában megszületett kisfia, Marcell.

2019 november 7-én pedig sikeresen, 100%-kal, védte meg PhD fokozatát Keszthelyen.

Niki számára a KUEP 2017-ben befejeződött, de a program befejezése után is a NAIK alkalmazottja maradt. Nagyon jól beilleszkedett, a csoportlétfontosságú tagjává vált. Esetében elmondhatjuk, hogy a program elérte a célját és olyan utánpótlást sikerült nevelnünk, aki a NAIK-MBK értékes és aktív kutatójává vált.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.