Kutatók Éjszakája 2017. Szeptember 29.
Dr. Vitányi Beáta – 2017. október 16., hétfő, 08:32

“Be kell vinni az életet a tudományba, hogy a tudományt kivihessük az életbe.”
(Kossuth Lajos)

Közel teltházas látogatószámmal zárt a Kutatók Éjszakája a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai kutatóintézetben. Színvonalas programok, remek hangulat és egy kis meglepetés várta az ide látogató vendégeket.

A program során Dr. Várallyai Éva és csoportja bepillantást adott a molekuláris biológusok mindennapi munkájába, illetve a növények és vírusok kapcsolatába. Vendégeink megtudhatták, mi az a növény transzformálás és mire is jó a zöld fluoreszcens protein. Kipróbálhatták a nukleinsav kivonás egyes lépéseit, illetve megismerkedtek a gélelektroforézis titkaival. Dr. Bender Balázs és munkatársai a transzgénikus állatok létrehozásának rejtelmeibe avatták be vendégeinket. A laborban pedig bemutatták a mikroinjektálást és az embrióátültetést, illetve a zölden világító transzgénikus egereket. Dr. Olasz Ferenc és csoportja pedig a mikróbák sokszínű világába vezette be az ide látogatókat. Vendégeink mikroszkóp segítségével bizonyságot nyertek, hogy a probiotikus joghurtban valóban baktériumok vannak, illetve megtudták mire jó és hogyan is működik a liofilizálás. Volt kreatív festés élesztőgombákkal, illetve kézmosás teszt, és még egy kis borászat is helyet kapott a palettán. Az elkészült „műveket” pedig hazavitték. Végül pedig a vendégkönyvként szolgáló kihelyezett plakátra felkerültek az élmények és gondolatok...

Végül egy rövid személyes passzus:

2017. szeptember 29. – gyönyörű koraőszi napsütéses délután. A NAIK MBK-ban nagy az izgalom, nagy a sürgés-forgás. Utolsó simítások, még egy pipetta kikerül az asztalra egy dörzsmozsár társaságában, egy elkallódott Petricsésze visszakerül a helyére, elszívófülke bekapcsolva, projektorok a helyükön készen az előadáshoz... Felgördül a függöny, „showtime”. Megérkezik az első csoport, majd a többi vendég is. Lassan benépesül az intézet. Csillogó szemek, csodálkozó arcok, kíváncsi kérdések, majd az első bátortalan lépések után aktív labormunka következett. Fantasztikus volt látni, ahogy mindenki mosolyog, ahogy a kutatók segítenek elsajátítani az egyes fogásokat a laborokban és türelmesen válaszolnak megannyi kérdésre. Remek hangulat és sok nevetés közben az ide látogatók kicsit közelebb kerültek a kutatók munkájához. A tudás átadása mellett ezért is különösen fontos ez a program. A nap végén pedig fáradtan és büszkén elmondhattuk, hogy igen megérte, mert ez egy igazán remek nap volt!

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.