NKFI - „Fókuszban az atherosclerosis: új terápiás célpontok és gyógyszerjelöltek azonosítása”
2018. október 16., kedd, 13:27

Nyúl Genom Biológia és Biomodell és a Kérődző Genom Biológia Csoport részvétele a „Fókuszban az atherosclerosis: új terápiás célpontok és gyógyszerjelöltek azonosítása” projektben.

 

Az elmúlt 60 év tudományos eredményei és gyógyszerfejlesztései ellenére, világszerte az atherosclerosis okozta megbetegedések vezetik a haláloki statisztikákat. Ennek oka, hogy az atherosclerosis kialakulásának okairól, a betegség lefolyását meghatározó tényezőkről még sok mindent nem tudunk.

A Semmelweis Egyetem,a NAIK-MBK valamint az Immunogenes Kft. által alkotott konzorcium célja,hogy közelebb kerüljünk az atherosclerosis hátterében álló folyamatok megismeréséhez. Szervezetünkben vannak enzimek (NADPH oxidáz), amelyek oxigéntartalmú, igen reakcióképes anyagokat állítanak elő oxigénből. Ezek a vegyületek, melyeket reaktív oxigén származékoknak (ROS) hívunk, kulcsszerepet játszanak az érfal gyulladásos folyamataiban. A NAIK-MBK kutatói konzorciumi partnereikkel, két NADPH oxidáz enzimre hiányos, génkiütött nyulat állítanak elő a célzott génmódosítást lehetővé tevő CRISPR/Cas módszerrel, Magyarországon elsőként alkalmazva ezt a technikát nyúlban. Az enzimhiányos nyúlmodellek vizsgálata közelebb vihet az atherosclerosis kialakulásának és a gyógyszeres megelőzés módjának megértéséhez.

A projekt 3 éves futamidejű (2017.I.01.-2019.XII.31.)

Konzorcium vezető: Prof Hunyady László akadémikus, SOTE Élettani Intézet

Résztvevők: NAIK-MBK Állatbiotechnológiai Főosztályon a Nyúl Genom Biológia és Biomodell és a Kérődző Genom Biológia Csoport

Támogatás szerződés száma: NVKP_16-1-2016-0039

Elnyert támogatás: Konzorcium összes: 941 016 075 HUF, NAIK: 84 816 078 HUF

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.