Szervezeti egységek

A 2011-ben újból létrehozott Állatbiotechnológiai Főosztályt jelenleg három kutatócsoport alkotja. Az Intézet célja, hogy a legmodernebb nemzetközi kutatási trendekhez igazodva, azokat a hazai igények szerint adaptálja. A Kérődző Genombiológiai Kutatócsoport - vezetője Hiripi László Ph.D. – szarvasmarha betegségek genetikai hátterét vizsgálja. A csoport kutatási irányaiba tartozik a precíziós nemesítéshez kapcsolódó genom editálási technológiák fejlesztése kísérleti állatokban.

A Genetikai Főosztály tudományos programjában mind az alap-, mind az alkalmazott kutatás nagy szerepet játszik. A Főosztály a nagymértékben önállóan tevékenykedő kutatócsoportok témáin alapszik, melyek naprakész technikákat alkalmazva a molekuláris biológia, genetika, genomika legújabb eredményeit ültetik át a mezőgazdasági kutatásba.

A Genomikai Főosztály, amely 2015-ben NAIK-MBK keretein belül alakult meg, jelenleg három csoportot foglal magában. A Mezőgazdasági Genomikai és Bioinformatikai Csoport hazánkban elsőként elvégezte az őshonos mangalica fajták genomszekvenálását, részt vett egy magyarországi kórokozó Salmonella baktérium izolátum genomszekvenálásában és folyamatban van a gímszarvas genomprojektjük is.

A Növénybiotechnológiai Főosztály kutatócsoportjai korszerű molekuláris biológiai eljárásokat felhasználva vizsgálják gazdaságilag fontos haszonnövények és modell szervezetek biokémiai, fiziológiai, sejtbiológiai, epigenetikai és fejlődésbiológiai jelenségeit.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.