Szervezeti egységek

A 2011-ben létrejött Állatbiotechnológiai Főosztályt négy kutatócsoport alkotja. A főosztályon zajló állatbiotechnológiai kutatások a főosztály négy kutató csoportjának aktív együttműködésével valósulnak meg. A főosztály célja, hogy a legmodernebb nemzetközi állatbiotechnológiai kutatások eredményeit a hazai igényeket figyelembe véve adaptálja, majd alkalmazza azokat. A főosztály vezetését 2018 nyarától Dr. Gócza Elen látja el.

A Genetikai Főosztály tudományos programjában mind az alap-, mind az alkalmazott kutatás nagy szerepet játszik. A Főosztály a nagymértékben önállóan tevékenykedő kutatócsoportok témáin alapszik, melyek naprakész technikákat alkalmazva a molekuláris biológia, genetika, genomika legújabb eredményeit ültetik át a mezőgazdasági kutatásba.

A Genomikai Főosztály, amely 2015-ben NAIK-MBK keretein belül alakult meg, jelenleg három csoportot foglal magában. A Mezőgazdasági Genomikai és Bioinformatikai Csoport hazánkban elsőként elvégezte az őshonos mangalica fajták genomszekvenálását, részt vett egy magyarországi kórokozó Salmonella baktérium izolátum genomszekvenálásában és folyamatban van a gímszarvas genomprojektjük is.

A Növénybiotechnológiai Főosztály kutatócsoportjai korszerű molekuláris biológiai eljárásokat felhasználva vizsgálják gazdaságilag fontos haszonnövények és modell szervezetek biokémiai, fiziológiai, sejtbiológiai, epigenetikai és fejlődésbiológiai jelenségeit.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.