MBK - Genetikai Főosztály

A Genetikai Főosztály tudományos programjában mind az alap-, mind az alkalmazott kutatás nagy szerepet játszik. A Főosztály a nagymértékben önállóan tevékenykedő kutatócsoportok témáin alapszik, melyek naprakész technikákat alkalmazva a molekuláris biológia, genetika, genomika legújabb eredményeit ültetik át a mezőgazdasági kutatásba. A patogén organizmusok nagymértékű változékonysága, alkalmazkodóképessége nagy kihívást jelent nemcsak a kutatók, hanem a növénytermesztés és állattenyésztés számára. Ennek megfelelően a Főosztály legtöbb projektje a patogén organizmusok és a gazda-patogén szervezet közötti kölcsönhatások tanulmányozására irányul mind állati, mind növényi rendszerekben. A kutatás a következő kölcsönhatásokat öleli fel: alma - Erwinia baktérium, baromfi- Salmonella baktérium, sertés - Ecoli baktérium, paprika - Xanthomonas baktérium, paprika – Meloidogyne fonálférgek, lucerna- Fusarium gombák, paprika - TSWV vírus. Továbbá más „hasznos” mechanizmusokat, úgymint a lucerna – Sinorhizobium baktérium szimbiotikus nitrogénkötését, az algák szerepét a környezetvédelemben és egy általános növényi RNS „minőségellenőrzési” mechanizmust (nonsense-mediated mRNA decay (NMD)) is tanulmányozzuk. 

Szervezeti alegységek

A baktériumok változékonysága és az ebből fakadó igen gyors evolúciójuk komoly kihívást jelent a kutatók, valamint a mezőgazdaság, a humán és állategészségügy és a környezetvédelem szereplői számára is. A genomi szigetek, plazmidok és más mobilis genetikai elemek meghatározó szerepet játszanak a patogenitási faktorok és az antibiotikum rezisztencia gének terjedésében, ezáltal a bakteriális adaptáció és evolúció folyamataiban.

 

  • Biotechnológiai értékekkel bíró mikroorganizmusok izolálása, azonosítása, mikrobiológiai és molekuláris biológiai jellemzése
  • A Balatoni Borrégió borainak helyi jellegét kiemelő új élesztő starterkultúrák létrehozása és a borászati technológiába illesztése
  • Spontán erjedéssel készült borokból izolált élesztőgombák vizsgálata

A természetben a növények gyakran kerülnek közvetlen kapcsolatba a környezetükben élő mikroorganizmusokkal. Ezek a kölcsönhatások lehetnek mindkét fél számára előnyösek (szimbiózis), semlegesek, vagy pedig a növény szempontjából károsak (patogén interakció). Csoportunk kutatási témája a növény-mikroba kapcsolatok genetikai vizsgálata, a kölcsönhatások molekuláris hátterének felderítése és az interakciókban részvevő növényi gének azonosítása.

Munkatársak

Munkakör: főosztályvezető, csoportvezető, tudományos főmunkatárs
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert utca 4.
Telefon: +36 28526202
Fax: +36 28526101
E-mail: kiss.janos[kukac]abc.naik.hu

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.