MBK - Növénybiotechnológiai Főosztály

A Növénybiotechnológiai Főosztály kutatócsoportjai korszerű molekuláris biológiai eljárásokat felhasználva vizsgálják gazdaságilag fontos haszonnövények és modell szervezetek biokémiai, fiziológiai, sejtbiológiai, epigenetikai és fejlődésbiológiai jelenségeit. Paradicsom metabolomikai vizsgálatokkal támogatják a nemesítési munkát. Korszerű genomszerkesztési eljárások felhasználásával kedvező tulajdonságokat kívánnak előállítani haszonnövényekben (burgonya, szilva, árpa). Több csoport kutatásainak homlokterében a kisméretű szabályozó RNS-ek biológiai szerepének feltárására áll. Így vizsgálják szerepüket a hőmérséklet érzékelésében, a rezisztencia gének szabályozásában, fontos fejlődésbiológiai jelenségek szabályozásában és a vírus-növény kapcsolatokra jellemző védekezési mechanizmusok működésében.

Szervezeti alegységek

Csoportunk a kis szabályozó RNS-ek (sRNS) és az epigenetikai változások szerepét vizsgálja növényekben. Munkánk során, összehasonlító genom szintű sRNS analízissel és sRNS biogenezis mutánsok felhasználásával szeretnénk azonosítani, hogy a sRNS-ek és egyéb epigenetikai változások milyen szerepet játszanak a növényi gének szabályozásában termésérés illetve növény – mikróba kölcsönhatás során.

Munkánkhoz a modern molekuláris biológia és genom szerkesztés módszereit alkalmazzuk. Eredményeink a növényi immunfolyamatok megismerése mellet megteremthetik olyan gyakorlati eljárások alapját is, amelyek növelik a növények stressz toleranciáját, pozitívan befolyásolva ezáltal a termés minőségét és a hozamot.

A burgonya genetikai és metabolit szintű vizsgálata a molekuláris biológia legújabb módszereinek alkalmazásával. Ilyen új módszer a CRISPR/Cas9 rendszeren alapuló genomszerkesztés, aminek felhasználásával a burgonya koraiságát és baktériumos hervadással szembeni ellenálló képességét szeretnénk fokozni.

Csoportunk fő kutatási területe a kis szabályozó RNS-ek szerepének és szabályozó mechanizmusának vizsgálata a modell és gazdasági növények fejlődésében. Célunk olyan új és konzervatív szabályozó kis RNS-ek és növényi faktorok azonosítása, melyek szerepet játszanak a gazdaságilag fontos tulajdonságok kialakításában, illetve a növények általános fejlődési folyamataiban. Továbbá genom szerkesztési technológia (CRISPR/Cas9) felhasználása alap és alkalmazott kutatási célokra elsősorban árpában.

A hőmérsékleti stressz az egyik legfőbb károsító abiotikus tényező, amely negatívan befolyásolja a mezőgazdaságilag fontos növények termelékenységét világszerte. A hőstressz (HS) válaszok során egy sor olyan biokémiai és fiziológiai változás lép fel, amely mérsékli a HS negatív hatásait ami által elősegíti a túlélést, de ezen túlmenően, maradandóan befolyásolhatja a a fejlődést és szaporodást stressz utáni időszakban is. Csoportunk a hőstressz adaptációt vizsgálja a lúdfű (Arabidopsis thaliana) modelben és a gazdaságilag fontos közeli rokonában, a repcében (Brassica napus).

Munkatársak

Munkakör: főosztályvezető, csoportvezető, tudományos tanácsadó
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert utca 4.
Telefon: +36 28526106
Fax: +36 28526101
E-mail: havelda.zoltan[kukac]abc.naik.hu

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.