MBK - Növénybiotechnológiai Főosztály

A Növénybiotechnológiai Főosztály kutatócsoportjai korszerű molekuláris biológiai eljárásokat felhasználva vizsgálják gazdaságilag fontos haszonnövények és modell szervezetek biokémiai, fiziológiai, sejtbiológiai, epigenetikai és fejlődésbiológiai jelenségeit. Paradicsom metabolomikai vizsgálatokkal támogatják a nemesítési munkát. Korszerű genomszerkesztési eljárások felhasználásával kedvező tulajdonságokat kívánnak előállítani haszonnövényekben (burgonya, szilva, árpa). Több csoport kutatásainak homlokterében a kisméretű szabályozó RNS-ek biológiai szerepének feltárására áll. Így vizsgálják szerepüket a hőmérséklet érzékelésében, a rezisztencia gének szabályozásában, fontos fejlődésbiológiai jelenségek szabályozásában és a vírus-növény kapcsolatokra jellemző védekezési mechanizmusok működésében.

Szervezeti alegységek

Csoportunk a kis szabályozó RNS-ek (sRNS) és az epigenetikai változások szerepét vizsgálja növényekben. Munkánk során, összehasonlító genom szintű sRNS analízissel és sRNS biogenezis mutánsok felhasználásával szeretnénk azonosítani, hogy a sRNS-ek és egyéb epigenetikai változások milyen szerepet játszanak a növényi gének szabályozásában termésérés illetve növény – mikróba kölcsönhatás során.

A burgonya genetikai és metabolit szintű vizsgálata a molekuláris biológia legújabb módszereinek alkalmazásával. Ilyen új módszer a CRISPR/Cas9 rendszeren alapuló genomszerkesztés, aminek optimalizálásával a burgonya precíziós nemesítését szeretnénk megalapozni és felhasználni a burgonya koraiságának fokozására.

Csoportunk fő kutatási területe a kis szabályozó RNS-ek szerepének és szabályozó mechanizmusának vizsgálata a modell és gazdasági növények fejlődésében. Célunk olyan új és konzervatív szabályozó kis RNS-ek és növényi faktorok azonosítása, melyek szerepet játszanak a gazdaságilag fontos tulajdonságok kialakításában, illetve a növények általános fejlődési folyamataiban. Továbbá genom szerkesztési technológia (CRISPR/Cas9) felhasználása alap és alkalmazott kutatási célokra elsősorban árpában.

Az antivirális géncsendesítés molekuláris hátterének feltárása. A géncsendesítést szupresszáló vírus fehérjék és hatásmechanizmusaik molekuláris jellemzése. Vírus ellenálló növények előállítása transzgenikus és nem transzgenikus úton. Nem kódoló kis szabályzó RNS-ek (mikro RNS-ek, kis interferáló siRNS-ek, heterokromatikus siRNS-ek) biogenezisének feltárása és szerepük megismerése a növényi és vírus gének expressziójában.

Munkatársak

Munkakör: főosztályvezető, csoportvezető, tudományos tanácsadó
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert utca 4.
Telefon: +36 28526106
Fax: +36 28526101
E-mail: havelda.zoltan[kukac]abc.naik.hu

Programajánló

2019. november 28., csütörtök - 2019. november 29., péntek
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.