MBK - Kutatók éjszakája
Időpont: 
2018. szeptember 28., péntek, 14:00
Helyszín: 
NAIK - Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet (MBK) - 2100 Gödöllő Szent-Györgyi Albert utca 4.

Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet NAIK-MBK
 

 

Az MBK a NAIK legtöbb kutatót foglalkoztató intézete. Intézetünkben magas színvonalú alap- és alkalmazott kutatást végzünk a növénynemesítés, az állattenyésztés, valamint a korszerű biotechnológiai és genomikai eljárások területén.  
Célunk, hogy a növény-, állat- és mikrobiális biotechnológia területén olyan ismereteket, termékeket és szolgáltatásokat biztosítsunk, melyek találkoznak a fenntartható fejlődés, a minőség és a fogyasztó-orientált mezőgazdasági termelés igényeivel.
 

Programjainkra regisztrálnod kell!

Jegyet a kutatokejszakaja.hu
oldalán vásárolhatsz!

 

Progamok:


14:00 - 15:30 Akarsz te is molekuláris biológus lenni?

16:00 - 17:30
18:00 - 19:30
Science fiction vagy molekuláris biológia?

16:30 - 18:00
18:00 - 19:30
19:30 - 21:00
GénLEGO - Építsünk egeret!

17:00 - 18:00 Barátaink a hasznos mikroorganizmusok

17:00 - 18:00
18:00 - 19:00
Mindent tudó őssejtek

 

Akarsz te is molekuláris biológus lenni?

Vajon mit csinál a biológus, amikor futtat, leolt, felvisz és infiltrál? És vajon mire használja a fésűt, a kádat a fecskendőt és a pipettát? Általános iskolásoknak tervezett programunk során bemutatjuk kutatóintézetünket és sort kerítünk arra, hogy megmutassuk milyen munkaeszközökkel, milyen körülmények között dolgoznak molekuláris biológus kutatóink. A körút végeztével a néhány tesztkérdésre jól válaszolókról kutatónak öltözve készítünk portrét.

 

Science fiction vagy molekuláris biológia?

Vajon hogyan telnek egy molekuláris biológus mindennapjai? Ha ki szeretnéd próbálni, hogy hogyan kell pipettázni, mintát felvinni, baktériumot leoltani, akkor itt a helyed!

 

GénLEGO - Építsünk egeret!

  • Genetikailag módosított emlősállatok előállítása.
  • Mire jó egy világító egér?
  • Lehet-e élő gyógyszergyár egy nyúl?
  • Hogyan lehet összerakni egy transzgénikus állatot? Hogyan történik mindez a gyakorlatban?
  • Mikroinjektálás a gyakorlatban, embrió átültetés és mikroszkópparádé!

 

Barátaink a hasznos mikroorganizmusok

  • Rajzoljunk élesztőkkel!
  • Pigment termelő élesztők kihúzása.
  • Különböző telepmorfológiájú és színű élesztő izolátumok vizsgálata petri-csészén.

Mire jók az élesztők?
Kóstoljunk bele a borkészítésbe: Borkészítés során a szőlőből kinyert must erjedése történik. A folyamat során a mustban található cukor alkohollá és széndioxiddá alakul át, mely az élesztőgombák tevékenységéhez köthető. Spontán erjesztés során a mustban lévő élesztők végzik ezt a folyamatot, azonban a modern borászatok úgynevezett starter élesztőket alkalmaznak. A starterek használata révén irányíthatóvá válik a folyamat. Ezek az élesztők magas alkohol- és kénessavtűréssel rendelkeznek, valamint aromaanyagok szintézise révén meghatározzák a termék karakterét. Különböző borvidékről izolált és szelektált élesztőkből fejlesztenek starterkultúrákat.

 

Mindent tudó őssejtek

Az őssejtek embrionális korban magas számban vannak jelen a szervezetben. Ezek a sejtek sokféle differenciálódási lehetőséget hordoznak. A madarak esetében az általunk vizsgált őscsírasejtek (PGC-k) mind hím, mind nőstény ivarsejteket képesek létrehozni. Ezekből az ősivarsejtekből létrehozott sejtenyészetek biztosíthatják a jövőben az őshonos, vagy kihalással veszélyeztetett madaraink megmentést.

A kutatók éjszakája során bemutatjuk, hogyan lehet madár embriókból őscsírasejteket izolálni, illetve hogyan lehet utódokat létrehozni ezekből a sejtekből.

 

Elérhetőség:

NAIK-MBK

2100 Gödöllő

Szent-Györgyi A. u. 4.

Tel.: +36 (28) 526-100

Kapcsolódó dokumentumok:

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.