„A Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, -fajták és -ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozása és fejlesztése”
2019. március 25., hétfő, 13:09

Az Alkalmazott Embriológia és Őssejt kutató csoport részvétele a  „A Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, -fajták és -ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozása és fejlesztése” (GÉNNET-21) 4 éves (2017.07.01 -2021.06.30.) projektben.

A projekt rövid ismertetése

A pályázati konzorcium tagjai az in vivo génmegőrzési tevékenységre alapozva olyan kutatási és fejlesztési programot állítottak össze, amely megfelel a XXI. század tudományos kihívásainak, és ezzel in vivo és in vitro körülmények között szervezik a mézelő méhtől és a haltól a baromfiféléken keresztül a szarvasmarháig a régi magyar haszonállatfaj-ták hosszú távú és biztonságos megőrzését. Az in vivo génbanki munkára épül őshonos haszonállataink in vitro génmegőrzése, a szaporító anyagok, sejtek és speciális szövetek, továbbá a genetikai minták hosszú távú tárolása, hasznosítása az őshonos fajok, fajták populációinak fenntartásában, egy génbanki hálózat keretében.

A projekt keretében az Alkalmazott Embriológia és Őssejt kutató csoport (AES) az ősivarsejtek (PGC) kinyerését, sejttenyészetben való fenntartását, mélyhűtését és visszaültetését végzi különböző baromfifajok (házityúk, gyöngytyúk, házilúd) ezen belül fajták (7 őshonos tyúkfajta, a magyar parlagi gyöngytyúk, illetve a magyar lúd, a fodrostollú magyar lúd és a garammenti lúd) esetében. Sikeres visszaültetés esetén a PG sejtek az ivarszervekbe vándorolnak, kolonizálják azt és belőlük a donor fajta ivarsejtjei fejlődnek az ivarérés folyamán. Különböző fajokból és fajtákból származó PG sejtek eltárolásra kerülnek az in vitro génbankban, ezzel a világon egyedülálló őssejt gyűjteményt kialakítása válik lehetővé.

A konzorcium vezetője:
Dr. Szalay István, DSc, Haszonállat - génmegőrzési Központ

A pályázat koordinátora:
Patakiné Dr. Várkonyi Eszter

Résztvevők:
Haszonállat - génmegőrzési Központ, Szent István Egyetem, NAIK-MBK Állatbiotechnológiai Főosztály, Állatorvostudományi Egyetem

Támogatás szerződés száma: VEKOP-2.3.2-16-2016-00012

Elnyert támogatás:

Konzorcium összes támogatása: 659 100 000 HU
NAIK MBK ÁBF AES: 100 109 180 HUF

Honlap: GÉNET-21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.