Az MBK kutatóinak az eredménye szerepel a Plant, Cell and Environment tudományos folyóirat májusi címlapján
2020. április 30., csütörtök, 09:30

Az Epigenetika és a Növény-Mikroba Interakció csoportok együttműködéséből született cikkben a kutatók azt vizsgálták, hogy a növény immunrendszere hogyan tesz különbséget a szimbionta és a patogén baktériumok között. A kutatások alapján fény derült a növényi rezisztencia géneket szabályozó mikro RNS-ek fontos szerepére. Ezek a mikro RNS-ek különböző módon reagálnak patogén és szimbionta kölcsönhatás esetén, így a növényt segítik abban, hogy védekezés vagy az együttműködés mellett kötelezze el magát.

A vizsgált mikro RNS-ek a gyökérben a gümőfejlődés kezdetétől és a működő szimbiotikus gümőben is jelen vannak, ezáltal alacsonyan tartják az általuk szabályozott rezisztencia fehérjék szintjét, így biztosítva kezdetben a szimbiotikus kölcsönhatás kialakulását, később a gümő kialakulásával a kedvező körülményeket a szimbionta baktériumok számára.

 

Sós-Hegedűs A, Domonkos Á, Tóth T, Gyula P, Kaló P, Szittya G.

Suppression of NB-LRR genes by miRNAs promotes nitrogen-fixing nodule development in Medicago truncatula. Plant Cell Environ. Volume 43, Issue 5, May 2020, Pages 1117-1129.

http://dx.doi.org/10.1111/pce.13698

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.