Új felfedezés a szimbiózis kutatásában, a rangos Plant Cell and Environment tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket az MBK kutatói
2020. március 9., hétfő, 08:16

Az Epigenetika és a Növény-Mikroba Interakció csoportok együttműködéséből született cikkben a kutatók azt vizsgálták, hogy a növény immunrendszere hogyan tesz különbséget a szimbionta és a patogén baktériumok között.

A kutatások alapján fény derült a növényi rezisztencia géneket szabályozó mikro RNS-ek fontos szerepére. Ezek a mikro RNS-ek különböző módon reagálnak patogén és szimbionta kölcsönhatás esetén, így a növényt segítik abban, hogy védekezés vagy az együttműködés mellett kötelezze el magát.

A vizsgált mikro RNS-ek a gyökérben a gümőfejlődés kezdetétől és a működő szimbiotikus gümőben is jelen vannak, ezáltal alacsonyan tartják az általuk szabályozott rezisztencia fehérjék szintjét, így biztosítva kezdetben a szimbiotikus kölcsönhatás kialakulását, később a gümő kialakulásával a kedvező körülményeket a szimbionta baktériumok számára.

 

Sós-Hegedűs A, Domonkos Á, Tóth T, Gyula P, Kaló P, Szittya G.
Suppression of NB-LRR genes by miRNAs promotes nitrogen-fixing nodule development in Medicago truncatula. Plant Cell Environ. 2019 Dec 13. doi: 10.1111/pce.13698.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pce.13698

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.