MBK - Genomikai Főosztály

A Genomikai Főosztály, amely 2015-ben NAIK-MBK keretein belül alakult meg, jelenleg három csoportot foglal magában. A Mezőgazdasági Genomikai és Bioinformatikai Csoport hazánkban elsőként elvégezte az őshonos mangalica fajták genomszekvenálását, részt vett egy magyarországi kórokozó Salmonella baktérium izolátum genomszekvenálásában és folyamatban van a gímszarvas genomprojektjük is. A csoport alapfelszerelésének remélt bővítése nagy lendületet adna ezeknek a kutatásoknak, elősegíthetné további őshonos és mezőgazdaságilag fontos magyar növény-, és állatfajták és mikroorganizmus törzsek genomszintű vizsgálatát. A Diagnosztikai Csoport elsődlegesen szőlő virológiai felmérésekkel és a kimutatási módszerek optimalizálásával foglalkozik, de a NAIK- Gyümölcskutató Intézettel közös munkájuk során- szilva, őszi és kajszi mintákból is megkezdték virális kórokozók genomikai módszerekkel történő azonosítását is. A Növényi Szövettenyésztési Csoport dihaploid (DH) paprika vonalakat állít elő szolgáltatás szinten vetőmagtermesztő cégek megbízásából. E mellett dihaploid uborka hatékony előállítását célzó in vitro módszerek fejlesztésén dolgozik

 

Szervezeti alegységek

Az Alkalmazott Vad és Haszonállat Genomikai Csoport elsősorban emlős és méh genomikai és genetikai kutatásokkal foglalkozik. A genomikán belül fontos célunk az őshonos magyar háziállatok és a fontosabb vadon élő állatok genomszekvenálása, továbbá a genomszekvenciák felhasználása genetikai markerek fejlesztéséhez.

A Mezőgazdasági Genomikai és Bioinformatikai Csoport elsősorban emlős és méh genomikai és genetikai kutatásokkal foglalkozik. A genomikán belül fontos célunk az őshonos magyar háziállatok és a fontosabb vadon élő állatok genomszekvenálása.

A csoport 2013 máj 1-vel alakult, fő célkitűzése megfelelő érzékenységgel rendelkező, rövid időn belül eredményt adó molekuláris biológiai vírusdiagnosztikai módszerek adaptálása, fejlesztése. A csoport célzott profilja nem a szolgáltatás, hanem olyan alap és fejlesztő kutatások művelése, melyek megalapozzák az új diagnosztikai módszereket, és segítik a virális- fitoplazmás kórokozók jobb megismerését, melyek a védekezési stratégiák kidolgozását alapozhatják meg.

A Növényi Szövettenyésztési Csoport egyrészt homozigóta (DH) paprika vonalakat állít elő szolgáltatásként, másrészt kutatás-fejlesztési feladatokat végez dihaploid uborka in vitro ovárium kultúrával történő hatékony előállítására.

1. Homozigóta, dihaploid (DH) paprika vonalak in vitro portok kultúrával történő előállítása a paprika nemesítők igénye szerint
2. Módszerfejlesztés dihaploid uborka in vitro ovárium kultúrával történő hatékony előállítására

Munkatársak

Munkakör: főosztályvezető, csoportvezető, tudományos tanácsadó
Munkavégzés helye: 2100 Gödöllő, Szent-Györgyi Albert utca 4.
Telefon: +36 28526144
Fax: +36 28526101
Mobil: +36 703206881
E-mail: barta.endre[kukac]abc.naik.hu

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.